Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 15:24 - Теория на автоимунитета, или защо да не консумираме месо?
Автор: tanyaivanova Категория: Поезия   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Публикувам увода от новата си книга, която можете да закупите от амазон:
https://www.amazon.de/dp/B07BJJHXF5/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1521379155&sr=8-5&keywords=tanya+guleria




Теория за автоимунитета

Автор: Tanya G. Guleria 

 

Теорията за автоимунитета е съвсем проста: Да предположим, че имунната система реагира на всеки протеин, различен от човешките и състоящ се от повече от 20 аминокиселини. Когато протеините навлязат в стомашно-чревния тракт повечето от тях се смилат и под формата на аминокиселини навлизат в кръвния поток за да се използват в организма като градивни единици. Ако мембраната на червата не е непокътната, което се случва често чрез химически или механични увреждания, чуждият протеин може да навлезе през стената на червата в интерстициума и в лимфния поток, където може да повлияе на имунната система и да предизвика имунна реакция чрез производство на антитела срещу него. Това е нормална реакция на организма да произвежда антитела срещу чужди протеини.

 

Нека си представим че чуждият протеин е много подобен по структура на човешки протеин, който може да бъде намерен на мембраната или в цитоплазмата на човешки клетки. Тогава антителата от организма реагират лъжливо с протеин на клетъчната мембрана и индуцират клетъчна смърт чрез имунната реакция.

 

Това предположение може да доведе до обяснението на всички автоимунни заболявания и някои дегенеративни заболявания като атеросклероза и диабет.

 

Много заболявания засягат не само хората, но също и някои животински видове. Това води до заключението, че има подобни протеини в клетъчните мембрани и цитоплазмата на хората и животните. Заболявания засягащи едновременно човека и животните са луда крава, грип, пситакоза, кравешка вариола, СПИН и много други. Това може да доведе до заключението, че яденето на животни може да бъде причина за много автоимунни заболявания, защото в храносмилателната ни система, подобни на нашите протеини могат да доведат до автоимунна реакция срещу нашите протеини и дегенерация на някои тъкани като кръвен ендотел, Лангерхансовите клетки на панкреаса, клетките на нефроните , или дори смърт или унищожаване на мозъчните клетки, което води до голям брой заболявания.

 

Един пример за автоимунно теория е, захарен диабет: Диабетът е отдавна известно в медицинатa заболяване. Но леталитетът от диабет започва едва когато хората започват да го лекуват. Защо? Отдавна известно е, че диабетът се причинява от имунна реакция към бета клетките от Лангерхансовите острови (същите на които ходим на почивка). 1.Известно е, че имунната система реагира само към белтъци, т.е. защо не към белтъка на инсулина?

2.Известно е, че свинският инсулин се различава само с 2 алфа аминокиселини от човешкия. Т.е. защо не екзогенно причинена имунна реакция (напр. алиментарна)? Т.е. свинският инсулин в храната попада в ГИТ, оттам през ерозии на стомашно-чревния тракт в кръвта, там имунната система реагира срещу него и собствения инсулин, разрушава бета клетките на лангерхансовите острови посредством имунна реакция тип В.

Диабет тип 1 се предизвиква от автоимунитет срещу инсулина, а тип 2 от автоимунитет срещу рецептора за инсулин. И двата белтъка имат свой аналог в свинския и телешкия инсулин и рецептор.

 

Извадки от превода на книгата на Таня Г. Гулериа „The Theory of Autoimmunity“




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tanyaivanova
Категория: Поезия
Прочетен: 1316018
Постинги: 1148
Коментари: 1163
Гласове: 3361
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031